LED staat bekend om de lange levensduur en lage energiekosten. En bij de aanschaf van LED’s wilt u vanzelfsprekend de beste kwaliteit. Toch is er veel kwaliteitsverschil te vinden tussen LED lampen, drivers, ook bij Nederlandse verkopers. Een strikt keurmerk voor LED verlichting bestaat (nog) niet. Wel kunt u kijken naar de beste markeringen voor LED verlichting.

Europese eisen

Ieder LED product dat binnen Europa verkocht wordt dient te voldoen aan Europese eisen. De Europese unie heeft hiervoor de CE markering in het leven geroepen. CE is een afkorting van  Conformité Européenne en zegt iets over de veiligheid, gezondheid en milieu aspecten in de fabrieken. Het geeft echter geen informatie over de herkomst van producten. Een CE markering is ook geen keurmerk. De markering is nogal verwarrend; De Europese CE markering lijkt namelijk sterk op de Chinese CE markering.

LED CE kenmerk

CE markering Europa & China

LED’s  die door Chinese producenten gemaakt worden dragen ook een CE markering. Hierbij is CE een afkorting voor Chinese Export en geeft geen informatie over de veiligheid, gezondheid en milieu aspecten tijdens het produceren in de fabriek. Qua uiterlijk lijken de markeringen ook nog eens op elkaar. Binnen Azië is China de grootste producent van LED’s. Vele Europese bedrijven laten daar de LED producten fabriceren. Voldoen de kwaliteitsnormen van de fabriek aan de gestelde eisen? Dan worden de Chinese LED’s voorzien van een Westerse CE markering. De importeur van de LED producten mag de CE markering aanbrengen en geeft aan dat het voldoet aan de richtlijnen volgens de Europese wetgeving. ATEX armaturen moeten echter gekeurd worden door een externe partij.

Overige keurmerken LED verlichting

Naast de Europese CE markering zijn er nog diverse markeringen die u kunt terugvinden op uw Led verlichting; RoHS (Restriction of the use of certain Hazardous Substances) geeftaan dat er tijdens het fabriceren van de LED producten geen of in mindere mate gebruik is gemaakt van gevaarlijke stoffen. Een GS markering (Geprüfte Sicherheit) geeft aan dat het LED product uitvoerig is getest en voldoet aan de kwaliteits- en veiligheidsstandaarden van de Duitse apparaat- en productveiligheidswet. Een Amerikaanse FCC markering (Federale Communicatie Commissie) geeft aan dat de LED producten voldoen aan de daarvoor geldende regels binnen de Verenigde Staten. Een TÜV markering geeft dat de LED producten gekeurd zijn door TÜV en voldoen aan de juiste kwaliteitseisen. Heeft u vragen over uw producten? Wenst u een overstap te maken van conventionele verlichting naar kwalitatieve LED? Neem vrijblijvend contact met ons

keurmerk LED

LED Design Holland Norick

Vrijblijvend advies nodig?

Wij helpen u graag, neem vrijblijvend contact op via onderstaande mogelijkheden!

076 - 888 3300 info@leddesignholland.nl Offerte aanvragen