LED verlichting is overal verkrijgbaar. Inmiddels is bekend dat er grote kwaliteitsverschillen bestaan. Verschillen tussen lichtbronnen, armaturen en fabrikanten. Ook zien we dat bij inferieure LED modellen de lichtopbrengst snel afneemt tijden de levensduur. Een doorn in het oog voor vele bedrijven; men streeft immers naar optimale verduurzaming en maximale besparing. Om een goede vergelijking te maken is de LB of LBC normering ontstaan.

LB normering, wat betekent het?

De LB normering bestaat uit twee delen, L-waarde en B-waarde. In Nederland heeft men nog een derde waarde toegevoegd, de C-waarde en hanteert men de LBC normering.

kwalitatieve LED verlichting

Wat is L-waarde:

De L-waarde geeft aan hoeveel lumen er nog zijn, na verloop van tijd, aan het eind van de levensduur (in percentage van de initiële lumen). Een LED lichtbron van een hoge kwaliteit heeft dan ook een hoge L-waarde.

Een voorbeeld van L-waarde bij LED:
Een LED lichtbron heeft een levensduur van 60.000 branduren. Er is sprake van een L70 waarde. Dat houdt in dat er na 60.000 branduren nog circa 70% van de lichtopbrengst over is.

Wat is B-waarde

De B-waarde geeft het percentage aan van LED’s die falen. Dus eigenlijk de LED’s, die minder hebben opgebracht na het aantal branduren dan aangegeven bij de L-waarde. B30 houdt dus in dat 30% van de LED’s de opgegeven levensduur niet zal behalen. Deze B-waarde gaat altijd uit van het ergste en kan ook positiever, dus lager uitvallen. Hoe lager de B waarde, hoe beter de kwaliteit van de LED’s.

Een voorbeeld van B-waarde bij LED:
Een LED lichtbron heeft een output van 2500 Lumen.
De levensduur is 60.000 branduren. De LB-norm is L70B30.

De L-waarde geeft aan dat er na 60.000 branduren nog 70% van de lichtopbrengst over blijft.
De B-waarde van de LED lichtbron geeft aan dat bij 30% van de leds, de lumen output minder is dan 1750 Lumen na 60.000 branduren.

Wat is C-waarde

De C-waarde beschrijft het verwachte percentage van volledige uitval gedurende de levensduur van de module. Dit houdt in dat een LED-module geen licht produceert. Het uitvallen van 1 LED lamp, bijvoorbeeld in een cluster, wordt niet meegerekend. Deze worden bij de B-waarde opgenomen.

De C-waarde kan bijv. C10 zijn. Dat houdt in dat, na onbepaalde tijd, 10% van de LED-modules wellicht zal falen. Voor de meeste A-kwaliteit LED’s ligt dit percentage erg laag. Hoe lager dit getal, hoe beter de kwaliteit dus.

Kwaliteit en levensduur LED

De normering zorgt ervoor dat de kwaliteit en dus de levensduur van LED modules hoog blijft. Wij kunnen de onderhoudsfactor nauwkeurig uitrekenen en u kenbaar maken of deze aan de normen voldoen die gesteld worden aan de verlichting binnen uw branche. Vanzelfsprekend spelen meer zaken een rol als het gaat om duurzaamheid, denk hierbij aan het ontwerp en componenten van bijvoorbeeld drivers.

Professioneel lichtplan

Indien u geïnteresseerd bent in een overstap naar kwalitatieve LED verlichting voor uw bedrijf, kunnen wij voor u een lichtplan maken. Dit softwarematige plan wordt gevormd op basis van uw wensen en budget. Het geeft u een heldere visualisatie van de armaturen binnen de ruimte. U ziet precies welke lampen waar komen. En u weet exact wat de investering en de besparing zal zijn!

lichtplan LED

LED Design Holland Norick

Vrijblijvend advies nodig?

Wij helpen u graag, neem vrijblijvend contact op via onderstaande mogelijkheden!

076 - 888 3300 info@leddesignholland.nl Offerte aanvragen