Als het gaat om het optimaliseren van uw werkruimte in de werkplaats of de gehele werkplaats, speelt verlichting een cruciale rol. De keuze van de juiste LED-armaturen en hun positionering kan het verschil maken tussen efficiëntie en ongemak. In dit artikel bespreken we enkele belangrijke overwegingen, waaronder plafondhoogte, het aantal benodigde armaturen, het verschil tussen werkoppervlakte en basisverlichting, en andere relevante factoren voor optimale LED verlichting werkplaats.

Plafondhoogte en LED verlichting werkplaats

Bij het selecteren van LED-armaturen is de plafondhoogte een cruciale factor. Verschillende armaturen zijn ontworpen om optimaal te presteren op verschillende hoogten. Zoek naar armaturen zoals de LED Pro High-Bay die geschikt zijn voor montage op grote hoogte. Deze energiezuinige zwarte LED high-bay is niet alleen veelzijdig, maar heeft ook een IP65-classificatie, wat betekent dat het bestand is tegen stof en water.

Hoeveel armaturen per oppervlakte?

De benodigde hoeveelheid armaturen hangt af van de grootte van uw werkruimte, mate van natuurlijke lichtinval en het gewenste verlichtingsniveau. Een algemene richtlijn is om te streven naar 300-500 lux als het gaat om LED werkplaatsverlichting. Voor nauwkeurig werk of gedetailleerde taken kan een hoger luxniveau nodig zijn. Voor specifieke armaturen zoals de Tri-Proof en LED Line-Refix kunnen dipswitches worden gebruikt om het vermogen aan te passen aan de vereiste lichtniveaus. Het is aan te raden om vooraf een lichtplan op maat te maken en uit te rekenen hoeveel en welke armaturen nodig zijn voor optimale verlichting.

Werkoppervlakte versus basisverlichting

Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen werkoppervlakte- en basisverlichting. Terwijl basisverlichting zorgt voor algemene helderheid in uw hele ruimte, moet werkoppervlakteverlichting gericht zijn op specifieke werkplekken. Combineer armaturen zoals de Tri-Proof voor basisverlichting met de LED Line-Refix die op verschillende hoogten kan worden geplaatst voor gerichte verlichting.

verlichting werkplaats

Verblinding, kleurtemperatuur, kleurweergave en IP Waarde

Bij het kiezen van LED-armaturen moet u rekening houden met factoren zoals verblinding, kleurtemperatuur, kleurweergave en IP-waarde. We zullen een toelichting geven;

  1. Verblinding: Verblinding verwijst naar het ongemakkelijke visuele effect dat optreedt wanneer er te veel contrast is tussen heldere en donkere gebieden in het gezichtsveld. In een werkplaatsomgeving is het belangrijk om verblinding te minimaliseren, omdat het de concentratie en productiviteit kan beïnvloeden. Armaturen met geïntegreerde afschermingen of lenzen kunnen helpen om direct licht te beheersen en de verblinding te verminderen.
  2. Kleurtemperatuur: De kleurtemperatuur van het licht beïnvloedt de sfeer en het visuele comfort in een werkplaats. Lagere kleurtemperaturen (bijvoorbeeld 3000K) geven warm, gelig licht, terwijl hogere kleurtemperaturen (bijvoorbeeld 5000K en hoger) koeler, blauwer licht produceren. Voor werkplaatsen wordt vaak een neutrale kleurtemperatuur van ongeveer 4000K aanbevolen, omdat dit zorgt voor een evenwicht tussen warmte en helderheid, waardoor details beter zichtbaar worden.
  3. Kleurweergave-index (CRI): De CRI meet hoe natuurlijk kleuren worden weergegeven onder een bepaalde lichtbron in vergelijking met daglicht. Voor werkplaatsen waar kleurherkenning belangrijk is, zoals bij het identificeren van draden of het uitvoeren van precisiewerk, wordt een hoge CRI-waarde (bijvoorbeeld 80 of hoger) aanbevolen. Hoe hoger de CRI, hoe nauwkeuriger de kleurweergave.
  4. IP-waarde: De IP-waarde (Ingress Protection) geeft de mate van bescherming aan die een armatuur biedt tegen stof en vocht. In werkplaatsen waar stof, dampen of water aanwezig kunnen zijn, is het belangrijk om armaturen met een geschikte IP-classificatie te kiezen. Bijvoorbeeld, IP65 geeft aan dat een armatuur stofdicht is en beschermd is tegen waterstralen, wat het geschikt maakt voor ruwere omstandigheden.

De Tri-Proof armaturen zijn ontworpen met een IK10-classificatie, wat betekent dat ze impactbestendig zijn. Voor een aangename werkomgeving is het belangrijk om armaturen te selecteren met een geschikte kleurtemperatuur en kleurweergave-index (CRI). De LED Pro High-Bay biedt bijvoorbeeld een systeemefficiëntie tot 150 Lm/W voor helder en natuurlijk licht.

Waar gebruikt u welke armaturen?

  • Tri-Proof: Ideaal voor basisverlichting in de werkplaats, bestand tegen stof en water. Geschikt voor ruwe omgevingen.
  • LED Line-Refix: Perfect voor gerichte verlichting op variabele hoogten. Handhaaft de bestaande infrastructuur.
  • LED Pro High-Bay: Veelzijdige keuze voor grote hoogten, energiezuinig met draadloos dimmen.

Door de juiste combinatie van armaturen te kiezen op basis van uw specifieke behoeften, kunt u een goed verlichte en efficiënte werkplaats creëren.

Maatwerk voor optimale LED verlichting werkplaats?

Wij geven u graag wat meer informatie over deze armaturen en hun toepassingen. Liever een maatwerk lichtplan voor uw werkplaats? Geen probleem, wij helpen graag. Optimaliseer uw werkruimte met geavanceerde LED-verlichtingsoplossingen van LED Design Holland.

goede werkplaatsverlichting

LED Design Holland Norick

Vrijblijvend advies nodig?

Wij helpen u graag, neem vrijblijvend contact op via onderstaande mogelijkheden!

076 - 888 3300 info@leddesignholland.nl Offerte aanvragen