RGB staat voor Rood Groen Blauw en wordt in veel toepassingen gebruikt. Het wordt ook in LED verlichting gebruikt. Maar wat is RGB eigenlijk? En hoe werkt RGB LED verlichting? Wat zijn de voordelen en waarvoor kan het het best gebruikt worden? We vertellen u er in deze blog graag meer over.

Wat is RGB?

RGB is een bepaald kleurenmodel waarbij zwart de basiskleur is. Het is een additief kleurensysteem wat gebaseerd is op het optellen van verschillende lichtkleuren. Wanneer twee primaire kleuren gecombineerd worden, ontstaat een lichtere kleur. Wanneer de drie primaire kleuren gecombineerd worden, ontstaat wit licht. RGB wordt veel gebruikt in beeldschermen. Wanneer u goed naar een pixel kijkt, ziet u een rode, groene en blauwe subpixel die samen de juiste lichtkleur produceren. Een ander veel voorkomend kleurenmodel is CMYK. Een groot verschil tussen CMYK is dat wanneer bij CMYK alle kleuren gemengd worden, zwart ontstaat. Bij RGB ontstaat dan wit.

RGB LED strips

Hoe werkt RGB LED verlichting?

Bij RGB LED verlichting zijn er rode, groene en blauwe LEDs in één behuizing verwerkt. Wanneer deze op volle en gelijke sterkte branden en elkaar overlappen, ontstaat wit licht. Wanneer de kleuren slechts deels overlappen, ontstaat er ook een andere kleur. Hierbij speelt ook de lichtintensiteit een belangrijke kleur. Door een LED meer of minder te laten branden, kan de lichtbron nog meer verschillende kleuren tonen. LED heeft lange tijd bekend gestaan als koud, fel wit licht. Er ontstond namelijk met RGB LED verlichting, wanneer deze kleuren elkaar overlapten, een soort blauw-wit licht. Dat is echter al lang niet meer het geval, maar met RGB kan echter geen warm wit licht gemaakt worden. Daarom is RGBW in het leven geroepen. De W staat hierin voor Wit. Naast de normale rode, groene en blauwe LED, bestaat RGBW LED verlichting ook uit een warm witte LED, zodat deze kleur ook gemaakt kan worden en andere kleuren een wat warmere uitstraling hebben.

RGB LED buitenverlichting

RGB LED verlichting wordt veel buiten gebruikt. Wanneer u graag RGB LED verlichting buiten wil hebben, is het wel belangrijk dat dit goed geïnstalleerd wordt. Ook is het belangrijk dat alles waterdicht is, zodat de verlichting niet kapot gaat na een regenbui. Hierbij gaat het niet alleen om de waterdichtheid van de LED verlichting zelf, maar ook om de waterdichtheid van de randapparatuur zoals de adapter en de dimmer of controller. Wij adviseren u graag over de juiste soort RGB LED buitenverlichting

Hoe RGB LED aansluiten?

Wanneer u bij ons terecht komt voor het vervangen van uw huidige verlichting door RGB LED verlichting, hoeft u zich geen zorgen te maken over het aansluiten hiervan. Dit doen wij namelijk. Zo zorgen we ervoor dat uw verlichting precies hangt zoal u het hebben wil en heeft u er zelf geen omkijken meer naar.

LED RGB

LED Design Holland Norick

Vrijblijvend advies nodig?

Wij helpen u graag, neem vrijblijvend contact op via onderstaande mogelijkheden!

076 - 888 3300 info@leddesignholland.nl Offerte aanvragen