LED sensor

Verlichting moet altijd worden aangestuurd, bijvoorbeeld via een schakelaar of een lichtmanagementsysteem. Een LED sensor of detector is ook een manier van lichtaansturing, deze kan los gekoppeld worden of als onderdeel van uw (DALI) lichtmanagementsysteem.
Er zijn sensoren die voorzien zijn van een camera of sensoren die reageren op lichtniveau, beweging, of op een combinatie.

Waarom een detectiesensor?

Een eenvoudige detector of sensor installeren en aansluiten op uw LED verlichting is een kleine handeling. Het zorgt voor een stukje veiligheid en is een aantrekkelijke manier om kosten te besparen, vooral in bedrijfsruimtes, kantoren, schoolgebouwen en appartementencomplexen. Zo kunt u ervoor zorgen dat een opslagruimte, magazijn, hal of trappenhuis alleen verlicht is bij aanwezigheid en dit scheelt aanzienlijk in de kosten.

Hoe werkt een LED lichtsensor?

Een lichtsensor of schemersensor schakelt op basis van het lichtniveau uw lampen aan of uit. De hoeveelheid licht wordt door de lichtsensor gemeten, bijvoorbeeld door fotodiodes. U kunt aangeven bij welke lichtsterkte de verlichting aan moet springen of uit moet gaan. Er bestaan ook LED lampen met ingebouwde schemerschakelaar die passen in bestaande armaturen.

Hoe werkt een LED bewegingssensor?

Een beweging sensor, ook wel aanwezigheid sensor schakelt de verlichting in op hem moment dat de sensor iemand detecteert. Als er enige tijd geen beweging wordt waargenomen, schakelt de verlichting weer uit. Deze ‘vertragingstijd’ kunt u instellen, bijvoorbeeld handmatig of via uw lichtsturingssysteem. Een beweging sensor is verkrijgbaar in vele soorten, maten en er zijn grote kwaliteitsverschillen.

  • Passief-infrarood: Reageert op bewegende warmtebronnen.
  • Hoogfrequentie: Kan door dunne wanden heen kijken.
  • Ultrasoon (geluid): Vult de hele ruimte en registreert ook om objecten heen.
  • Camerasensor: Detecteert mensen en kan hoeveelheden vaststellen.

Kijk daarom goed naar uw wensen mbt detectie afstand, de ruimte waarin u de sensor gebruikt, de gevoeligheid, de sterkte van de verlichting, aansluitingsmogelijkheden etc. Verder dient u rekening te houden met:

  • De montagewijze; wenst u een in- of opbouw variant of plafondmontage?
  • De plafondhoogte van de ruimte en reikwijdte van de detectie
  • Het verbruik van de sensor in stand by stand

Wilt u LED sensoren gebruiken voor uw buitenverlichting? Dan dient u rekening te houden met strenge externe factoren, zoals weersinvloeden. Een IP65 waterproof sensor is dan wenselijk. Voor professioneel advies kunt u altijd contact opnemen met een van onze LED specialisten.