Maximaal rendement behalen d.m.v. lichtsturing

De voordelen van LED verlichting zijn bij de meeste bedrijven bekend. De hoofdreden om over te stappen is de flinke besparing ten opzichte van conventionele verlichting. Zo is een LED verlichting maar liefst 90% zuiniger dan een gloeilamp. Aangezien de aanschafprijs van LED hoger is, is het van belang de zaken in 1x goed te regelen. En om maximaal rendement en gemak uit LED verlichting te halen, raden wij u aan te werken met een lichtmanagementsysteem.

Wat is een lichtmanagementsysteem?

Bij een lichtmanagementsysteem wordt uw LED verlichting gecombineerd met hard- en software.
Op die manier wordt verlichting aangestuurd door 1 systeem en 100% efficiënt ingezet. Een lichtmanagementsysteem gaat net iets verder dan enkel aanwezigheidsdetectie en daglichtsturing.
U kunt bijvoorbeeld bepaalde lichtscenario’s instellen die op vaste tijden plaatsvinden. U kiest de juiste hoeveelheid licht en de juiste soort lichtkleur, op het juiste moment en de juiste plek.

Verder krijgt u inzicht in het energieverbruik, zowel historisch gezien als realtime en kunt u, desgewenst, de programmatuur van het lichtmanagementsysteem nog meer finetunen. Door het managementsysteem is het handmatig in- en uitschakelen van de verlichting niet meer nodig. Het is zelfs mogelijk om de verlichting per werkplek in te stellen.

Casambi modules voor uw armaturen

Er zijn diverse lichtmanagementsystemen, variabel in prijsklasse. Belangrijk is onder andere de aansturing van de armaturen. U wilt immers dat dit betrouwbaar is en via 1 (draadloos) systeem verloopt. Een goed voorbeeld is Casambi. Casambi modules zijn eenvoudig te installeren. Het is in vele gevallen zelfs mogelijk om uw huidige armaturen te voorzien van het Casambi lichtmanagementsysteem. Dit scheelt aanzienlijk in de kosten.

U kunt verschillende scenes aanmaken die u de gelegenheid bieden om specifieke verlichtingsgroepen in te schakelen of te dimmen. Het contact met het systeem verloopt via Bluetooth (Low Energy technologie). Het netwerk is uiterst stabiel en het stelt u in staat de verlichting te bedienen met u telefoon. Natuurlijk is bediening via bestaande schakelaars of een draadloze wandbediening ook mogelijk.

 

 

DALI LiveLink, de ultieme combinatie

Liever een lichtmanagementsysteem dat een stapje verder gaat? Lichtsturing via LiveLink van Dali is bijzonder intuïtief. Het systeem combineert kennis van de ruimte met branche specifieke eisten. DALI (Digital Addressable Lighting Interface) is ontwikkeld bekende spelers op de markt (Osram, Philips, Tridonic, Helvar).

LiveLink van DALI heeft veel voorkomende scenario’s al opgenomen (Use Cases) en maakt de planning eenvoudig. De Steinel sensoren zijn zo gevoelig dat het licht perfect wordt afgestemd op het precieze gebruik van de ruimte en de reeds aanwezige hoeveelheid daglicht.

DALI, flexibel inzetbaar

Er is slechts een besturingsapparaat nodig om de ruimtes de configureren. Alle componenten zoals lampen, schakelaars en sensoren worden via Dali aangesloten op het besturingsapparaat. Een standaard netwerkaansluiting is hiervoor nodig. Het besturingsapparaat kan via een tablet, smartphone of schakelaar bediend worden. Een groot voordeel van het Dali LiveLink lichtmanagement systeem is de flexibiliteit. Mocht de bedrijfs- of werkruimte in de toekomst een andere vorm of bestemming krijgen, hoeft u enkel de instellingen opnieuw te programmeren.

Heeft u vragen over het juiste lichtmanagementsysteem voor uw bedrijf? Wilt u meer weten over Casambi of DALI Livelink? Wij denken graag met u mee. Vrijblijvend contact opnemen is geen enkel probleem. Kijk ook eens naar een eerder uitgevoerde project voor lichtmanagement, bijvoorbeeld in Rijswijk. Voor Tuincentrum Kolbach hebben we een ruimte van 15.000 m2 voorzien van slimme armaturen & lichtsturing via DALI.


OOK INTERESSANT
Energiebesparende lichtmanagementsystemen