Elk bedrijf heeft inmiddels een focus op milieuvriendelijkheid. We weten allemaal dat de aarde opwarmt en dus is het belangrijk om milieubewust bezig te zijn, bijvoorbeeld door energie te besparen. De energiekosten worden ook steeds hoger, dus wanneer er bespaard kan worden is dat voor uw bedrijf natuurlijk altijd voordelig. Op licht kan veel energie bespaard worden, natuurlijk wanneer u overstapt naar LED verlichting. Maar door middel van lichtmanagementsystemen kan verlichting efficiënt gebruikt worden, waardoor energie bespaard kan worden. In deze blog vertellen we u meer over de verschillende soorten lichtmanagementsystemen.

Bewegingsdetectie en daglichtafhankelijke lichtsystemen

Wanneer een ruimte al verlicht wordt door natuurlijk licht, is er natuurlijk geen kunstmatig licht nodig. En wanneer er überhaupt niemand in de ruimte aanwezig is, hoeft deze ruimte ook niet verlicht te worden. Daarom worden er lichtsystemen op basis van aanwezigheidsdetectie en daglichtsturing ontwikkeld. Wanneer dit gecombineerd wordt met energiebesparende LED verlichting, ontstaat er een hoog lichtrendement. Er kan tot 80% op de kosten bespaard worden wanneer gekozen wordt voor een combinatie van aanwezigheidsdetectie, bewegingsdetectie en daglichtdetectie.

Flexibele verlichting die ruimtes van toepassing doet veranderen

In verschillende gebouwen worden bepaalde ruimtes voor diverse toepassingen gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan een kantineruimte die niet alleen voor het nuttigen van de lunch kan worden gebruikt, maar bijvoorbeeld ook voor een grote conferentie of vergadering, of zelfs voor een bedrijfsfeest. Dit kan alleen wanneer de verlichting zodanig flexibel is dat de ruimte van toepassing kan veranderen. Hier is wel het een en ander voor nodig, zoals een op de voorziene behoeftes afgestemde lichtplanning, maar ook een sturingssysteem dat de verlichtingsgroepen kan inschakelen, dimmen en uitschakelen. Dit kan gedaan worden met behulp van voorgeprogrammeerde verlichtingsscènces. Hiermee kan een kantoorruimte bijvoorbeeld omgetoverd worden tot een receptieruimte en kan een sporthal getransformeerd worden tot feestzaal!

Scenografische verlichting

Dan is er ook nog scenografische verlichting. Dit heeft natuurlijk veel te maken met toneeldecors, maar kan ook gebruikt worden in alledaagse gebouwen en ruimtes. Verschillende dynamische toepassingen op basis van LED verlichting, met sturing van lichtkleur en -sterkte, zijn mogelijk. Hiermee kan bijvoorbeeld de verlichting geheel naar voorkeur of stemming worden aangepast. Dynamische verlichting komt goed van pas bij het inspelen op werkprocessen. De verlichting kan hier aangepast worden op de stemming, waardoor de productiviteit gestimuleerd wordt. Daarnaast kan het ook van toepassing zijn op verkoopprocessen om de customer experience te verbeteren of op genezingsprocessen door bijvoorbeeld de stemming te beïnvloeden met de verlichting.


OOK INTERESSANT
Energiebesparende lichtmanagementsystemen