Kantoren en bedrijfsgebouwen dienden per 1 januari 2023 het energielabel C te moeten hebben. In 2024 zullen de eisen wellicht nog wel strenger zijn. Mogelijk is LED in 2024 het enige toegestane alternatief. We zien nu dan ook dat veel bedrijven hun best doen om te voldoen aan alle eisen en verplichtingen. Aangezien de meeste kantoren voorzien zijn van systeemplafonds met TL verlichting denken de meeste bedrijven het beste af te zijn door TL te vervangen door LED tubes.

Als het gaat om energieverbruik is LED verlichting een zeer goede keuze. LED is nu eenmaal veel zuiniger dan conventionele lampen. Toch kunt u TL lampen niet zomaar vervangen door LED tubes, ook al geven vele verkopers aan dat het prima is. Er kleven namelijk nogal wat nadelen aan LED tubes.

Welke TL buizen zien we nog?

De meeste TL buizen zijn T8 buizen. Deze buizen hebben een diameter van 26 mm en zijn vooral herkenbaar omdat ze even knipperen voordat ze aangaan. Verder knipperen ze niet alleen als ze aangaan, ook tijdens het branden knippert een TL buis. Dit knipperen of flikkeren zorgt voor vermoeidheid en verlies van concentratie. Er zijn ook T5 TL buizen. Die hebben een diameter van 16 mm en zijn een stuk energiezuiniger dan T8 buizen, maar komen niet in de buurt van LED!

Vervangen van TL voor LED tubes

U zult dus denken dat een vervanging van een oude T8 of T5 TL buis voor een LED buis een goede investering is. Dat klopt, deels.
Ja, LED TL is energiezuiniger dan een ouderwetse TL buis. Een oude TL buis brandt ongeveer 10.000 uren. Een LED tube kan wel tot 50.000 uur branden. Dat is een aanzienlijke besparing qua energie & vervanging. Ook al ligt de aanschafprijs van LED tubes hoger, de terugverdientijd is kort. Toch raden wij u niet aan om uw oude TL buizen te vervangen door LED tubes.

Nadelen LED tubes

De nadelen van LED tubes of de reden om te kiezen voor een alternatief zit ‘m in het feit dat:

  • TL armaturen niet geschikt zijn voor LED tubes.
  • Ombouwen eigenlijk niet mag en het CE keurmerk vervalt.
  • U niet in aanmerking komt voor EIA subsidie.
  • De levensduur van een LED tube is velen malen korter is dan van een LED armatuur.
  • De lichtkwaliteit gaat achteruit.

 

Ombouwen en loskoppelen VSA

TL armaturen zijn niet geschikt om LED tubes in te plaatsen. Er zijn bedrijven die toch LED tubes plaatsen in conventionele armaturen. Sommigen laten het voorschakelapparaat zitten, even als de condensator. Dit zorgt echter voor onnodig energieverbruik. Eigenlijk is het officieel niet toegestaan om LED tubes te plaatsen in een TL armatuur. U kunt flinke problemen krijgen met de verzekering; het CE keurmerk vervalt immers. Er zijn ook bedrijven die kiezen voor het ombouwen van de armaturen, retrofit.  Hierbij koppelen ze het VSA (voorschakelapparaat) los en wordt er 230V aangesloten op de LED buis. Dit is niet wenselijk en simpelweg niet toegestaan.

tubes

Losse LED tube, kortere levensduur

De levensduur van een ’losse’ LED tube is ook nog eens vele malen korter dan een LED armatuur. De koel behuizing van een LED tube is namelijk minimaal in vergelijking met een LED armatuur. Verder gaat de lichtopbrengst van een LED tube snel achteruit. Hierdoor bent u genoodzaakt de tubes toch weer na een paar jaar te vervangen. Zonde. Verder is de lichtkwaliteit van een LED tube vaak slechter dan een ouderwetse TL buis. Een TL buis straalt 360 graden licht uit en maakt gebruik van de spiegel of reflector in het armatuur. Een LED buis straalt enkel naar beneden (max. 140 graden).

LED alternatief voor TL

De meeste TL buizen bevinden zich op grote hoogte en zijn lastig te bereiken. Daarom wilt u een overstap in 1x goed doen. Om teleurstellingen te voorkomen raden wij aan uw huidige armaturen te vervangen. Dan weet u 100% zeker dat u geniet van goede producten en optimale besparing. Een efficiëntere oplossing is het kiezen voor:

  • LED panelen
  • TRI Proof armaturen
  • LED line Refix lichtlijn armaturen.

LED panelen

Deze passen naadloos in een systeemplafond en zijn de ideale en snelle vervanging voor TL buizen. Ombouwen is niet meer nodig. De LED panelen zijn verkrijgbaar in de maten 60×60 of 30×120. Daarnaast zijn er vele opties met betrekking tot lichtkleur, dimbaarheid, lichtopbrengst etc. Neem bijvoorbeeld onze LED panels Pro. Deze voldoen aan de eisen die gesteld worden binnen voor de EIA subsidie en u krijgt op ieder armatuur maar liefst 5 jaar garantie!

Tri-Proof armaturen

Tri Proof armaturen zijn zeer geschikt als vervanging voor TL bij industriële toepassingen. Deze LED lamp kan namelijk tegen een stootje en is spatwaterdicht. Daarom raden wij Tri Proof armaturen ook aan voor professioneel gebruik in fabriekshallen, werkplaatsen en magazijnen. De lichtopbrengst is zeer hoog en het wattage is instelbaar. Met een levensduur van 100.000 branduren kunt u lange tijd vooruit! Ook deze industriële LED verlichting voldoet aan EIA subsidie eisen en is de ideale vervanging van TL in de industrie.

LED Line-Refix

LED Line-Refix armaturen zijn goed op te nemen in uw bestaande lichtlijnsysteem en bieden een zeer goede vervanging voor TL buizen. Deze lijnverlichting voldoet aan de eisen voor EIA subsidie. U geniet van 5 jaar garantie en 100.000 branduren.

Overweegt u een overstap van TL naar LED en wenst u te voldoen aan het energielabel C? Wij geven u graag enkele tips of voorzien u van een gratis lichtplan.

LED Design Holland Norick

Vrijblijvend advies nodig?

Wij helpen u graag, neem vrijblijvend contact op via onderstaande mogelijkheden!

076 - 888 3300 info@leddesignholland.nl Offerte aanvragen