TL verlichting vervangen door LED panels

Bedrijven, kantoren, scholen en eigenlijk vele andere branches kozen in het verleden massaal voor TL verlichting. Tegenwoordig weten we dat LED verlichting veel zuiniger is dan ouderwetse of conventionele lichtsoorten. Vele bedrijven en kantoren kiezen dan ook voor een overstap naar LED panels. LED  verlichting verliest weinig energie aan warmte, is onderhoudsvrij en kent een immens lange levensduur.

LED panels

LED panelen

Afmetingen LED panelen

LED verlichting komt in vele soorten, maten en kwaliteitsverschillen. LED panels of panelen zijn zeer geschikt om traditionele TL armaturen te vervangen, veelal zonder aanpassingen. Het zijn rechthoekige of vierkante panelen die prima passen in bijvoorbeeld systeemplafonds.
Toch zijn er vele andere LED panel maten verkrijgbaar, zoals

  • 30x60cm
  • 60x60cm (gangbare maat bij systeemplafonds)
  • 62x62cm
  • 30x120cm (gangbare maat bij systeemplafonds)
  • 60x120cm

Tevens kan een LED specialist LED panels op maat maken. Ook zijn er losse opbouwframes beschikbaar waarin ze bevestigd kunnen worden. De panelen zijn glad, er blijven geen spinnenwebben aan hangen. De bediening van de lampen kan bijvoorbeeld met de ouderwetse lichtknop. Ook kunt u LED panels aanzetten met een afstandsbediening of uw telefoon. Dimbare panels zijn eveneens beschikbaar.

Kwaliteitsverschillen

Bij de aanschaf van LED panels raden wij aan om te kijken naar de energie efficiëntie. Zo zijn er ECO panels in omloop die hier slecht in scoren en uiteindelijk niet kosten-efficiënt zijn. Pro panels met een lumen/watt verhouding van minimaal 130 lm/W en een UGR waarde (verblindingswaarde) <19 raden wij aan. De kwaliteit van de LED driver bepaald veelal de levensduur van de lichtbron. De driver brengt de stroom naar de led chips. Zonder de driver werken LED panels niet.

TL vervangen door LED

Lichtkleur of kleurtemperatuur

Lichtkleur of kleurtemperatuur

LED panels komen in naast diverse designs en afmetingen in verschillende lichtkleuren, ook wel kleurtemperaturen. Lichtkleur of kleurtemperatuur drukken we uit in Kelvin (K). Evenals referentie: daglicht is bijvoorbeeld 5000 K en fel zonlicht 7000K.

Het kiezen van de juiste lichtkleur is belangrijk. Onderzoek heeft uitgewezen dat lichtkleur van invloed is op de productiviteit van de mensen in de aanwezige ruimte. Onze panelen bieden:

  • Warm wit; LED panel van 2800K - 3000K
  • Helder wit; LED panel van 4000K – 4500K
  • Koud wit; LED panel van 5000K – 6500K
  • Dual wit: dit paneel kan van kleurtemperatuur veranderen. (2800K tot 6000K)
  • RGB LED panel: multi kleur

Kleurweergave (CRI) van LED panels

Naast kleurwarmte is de kleurweergave, ook wel CRI een aandachtspunt. Kleurweergave bij LED panels wordt uitgerukt in RA. CRI is overigens een Engelstalige afkorting voor Color Rendering Index (kleur weergave index).

RA wordt uitgedrukt op een schaal van 0 tot 100. Een CRI van 100 RA heeft overeenkomsten met daglicht en biedt een natuurgetrouwe kleurweergave. Bij een CRI van 0 RA is er nauwelijks kleur aanwezig.
In de meeste gevallen blijken LED panels met waarde tussen 80 en 89 voldoende. Een hoge CRI is vooral van belang bij werkzaamheden waar grote nauwkeurigheid wenselijk is, zoals bij spuitcabines voor auto’s en etalages. Meer weten over CRI? Bekijk dan eens ons artikel over CRI- waarde.

Tip: Wist u dat de overheid energie-efficiënte bedrijfsmiddelen stimuleert en zelfs subsidie verstrekt op LED? Meer over subsidievoordeel.

Kleurweergave (CRI) van LED panels

UGR of verblindingswaarde kantoorverlichting

UGR of verblindingswaarde

Naast kleurtemperatuur en kleurweergave is de verblindingswaarde een punt van aandacht. De mate van hinder of verblinding door licht wordt uitgedrukt in UGR. (Unified Glare Rating). In principe geldt: hoe lager de waarde, hoe minder de verblinding. Een UGR lager dan 10 betekent geen verblinding. Een gemiddelde waarde ligt tussen 15-30.

Directe of indirecte lichthinder
Er kan sprake zijn van directe verblinding. Hierbij schijnt er licht direct in de ogen. Bijvoorbeeld in magazijnen als u goederen met een vorkheftruck omhoog wilt brengen. Bij indirecte verblinding reflecteert het licht op een oppervlakte en schijnt op die manier in de ogen. Beide vormen zijn niet wenselijk.

Norm voor werkplekverlichting
Voor diverse ruimtes zijn richtlijnen vastgelegd voor het visuele comfort mbt licht. (Norm NEN-EN 12464-1). Een overzicht:

  • Tekenkamer <16
  • Kantoor <19
  • Entree ruimten UGR <22
  • Opslagruimte, trap en lift<25
  • Gang <28

Wilt u meer informatie over LED panels voor uw situatie of branche? Aarzel niet om contact op te nemen. Bekijk ook eens enkele projecten waar wij bedrijven hebben voorzien van LED panels: