Watt of Lumen bij een nieuwe lamp?

Watt zeg je? Lumen? Met de opkomst van LED verlichting en de verdringing van de traditionele gloeilamp zijn er een aantal nieuwe termen en technieken ingevoerd. Voor de gemiddelde gebruiker is het soms even zoeken om erachter te komen welke lichtsterkte bij welke lamp hoort. LED Design Holland helpt en zet alles nog eens op een rijtje voor je.

Tip vooraf: bepaal het doel van verlichting

Voordat je naar de winkel rent om ‘even’ een lamp te halen, is het goed je te bedenken welk doel de verlichting dient. Wil je een lamp die zachte kleuren heeft en dus meer sfeer brengt? Of koop je een lamp waar je prettig bij kunt lezen? Wanneer je dit voor jezelf helder hebt kan je gerichter zoeken en selecteren. Je kunt dan beter inschatten hoeveel Watt of Lumen je lamp moet zijn.

Wat is Watt? Led Design Holland helpt.

De meeste mensen die denken aan de kracht van licht denken aan de term ‘’Watt’’. Deze term is afgeleid van James Watt: de uitvinder van de stoommachine. Later werd de aanduiding om de hoeveelheid energie per seconde aan te geven naar hem vernoemd: de eenheid ‘’Watt’’. Dit is de Watt zoals we hem tegenwoordig gebruiken bij verlichting. 1 Watt = 1 joule/seconde. Wanneer je dus een lamp koopt van 50 Watt zet deze lamp elektrische energie om naar licht en warmte met een tempo van 50 joule per seconde. Dat is het technische verhaal. Maar wat we hiermee duidelijk willen maken is dat de hoeveelheid Watt van een lamp dus iets zegt over het vermogen van de lamp.

LED Design Holland helpt: wat is Lumen?

Naast de hoeveelheid Watt van een lamp zal je ongetwijfeld ook de aanduiding Lumen tegengekomen zijn. Maar wat betekent Lumen dan precies? Lumen is een eenheid om de lichtsterkte van een lamp aan te geven. Dit geeft dus aan hoeveel licht er in totaal door een lamp wordt afgegeven. Het verschil tussen Watt en Lumen is dus dat Watt aangeeft hoeveel energie er verbruikt wordt door een lamp, en dat Lumen iets zegt over de daadwerkelijke lichtopbrengst. Dit laatste is eigenlijk het meest relevant om te bepalen welke lamp het beste past bij het verlichtingsdoel dat jij eerder bepaald hebt. Watt zegt iets over hoeveel dit doel je gaat kosten. Hoe hoger het aantal Watt hoe hoger het energieverbruik en dus de kosten van de verlichting.

Omrekenen van Watt naar Lumen

Ondanks de vele omrekentabellen die circuleren op het internet, is het niet mogelijk om, bij LED verlichting, Watt om te rekenen naar Lumen. Dit is eigenlijk ook niet nodig. Het liefste wil je, als het gaat om LED Lampen, zo veel mogelijk licht (lees: Lumen) met zo min mogelijk Watt. Je bespaart dan namelijk aanzienlijk op de lichtkosten. Bij LED Design Holland hebben we bijvoorbeeld LED lampen/armaturen die al bijvoorbeeld 150 lumen/Watt genereren. Het type lamp bepaalt ook hoeveel Lumen het genereerd. Voorafgaand aan je aankoop is het dan ook aan te raden om een expert in te schakelen. Wanneer je bij LED Design Holland bent dan kan je altijd rekenen op het deskundig advies van een van onze gediplomeerde lichtspecialisten.