Onzuinige lampen verboden in de EU

Sinds 1 september 2012 mogen er in Europa geen gloeilampen meer in de handel worden gebracht. Het oorspronkelijke plan was om dit verbod ook in te laten gaan voor halogeenlampen per 1 september 2016. Dit verbod is echter uitgesteld tot 2018.

Gloeilampen en halogeenlampen zullen verdwijnen

De EU stelt strengere eisen aan de energiezuinigheid van lampen. Gloeilampen en (sommige) halogeenlampen voldoen niet aan deze eisen. Sinds september 2012 mogen er dan ook geen gloeilampen meer in de handel worden gebracht. Voorraden uit groothandels en winkels mogen nog wel worden verkocht, maar uiteindelijk zullen de gloeilampen helemaal uit de winkel verdwijnen. Hetzelfde geldt per september 2018 voor de (meeste) halogeenlampen.

Welke lampen verdwijnen er (direct)?

Matte halogeenlampen met schroefdraadfitting (E14 en E27) zijn al een aantal jaar niet meer toegestaan. Vanaf september 2018 zal dit ook gelden voor de heldere halogeenlampen met schroefdraadfitting. Halogeenlampen met andere fittingen blijven voorlopig toegestaan totdat er voldoende en betaalbare energiezuinige alternatieven op de markt zijn. Per direct Verboden zijn:

  • GU10 spots
  • GU5.3 spots (MR11, MR16, MR20)
  • EcoClassic reflectors (R39, NR50, NR63, R80)
  • PAR (par16, par20, par30, par38, par56)

 

Besparing: 40 miljard kWh

De besparing die het verbod oplevert is niet mals. De Europese Commissie heeft berekend dat het verbod in 2020 ruim 40 miljard kWh bespaard wordt. In onderstaand schema zie je hoeveel iedere soort lamp bespaart t.o.v. de gloeilamp.

Voordelen van LED verlichting

LED verlichting levert een enorme besparing op voor zowel het milieu als uw portemonnee.  Maar welke voordelen zijn er nog meer ten opzichte van traditionele verlichting? We zetten het op een rijtje:

  • Schokbestendig
  • Geen schadelijke stoffen in de lamp
  • Vaak aan en uit te schakelen
  • Direct maximale lichtsterkte

Doe uw voordeel; vervang nu!

Uit onderzoek van Philips blijkt dat een groot aantal mensen niet op de hoogte is van het aankomend verbod op de halogeenlamp. Gemiddeld gaat het om zo’n 75% – 85% onwetende burgers uit totaal 5 landen waar binnen het onderzoek is uitgevoerd. U bent nu wel op de hoogte, dus doe dan ook nu uw voordeel.

Wilt u eens geheel vrijblijvend met een van onze adviseurs spreken, zodat wij u kunnen voorzien van advies op maat. We berekenen dan direct uw besparing ten opzichte van traditionele verlichting aan u voor. LED Design Holland in Breda is door de weeks geopend van 09:00 tot 18:00.