LED-verlichting is de afgelopen jaren steeds populairder geworden vanwege de energiezuinigheid en lange levensduur. Vanaf 1 januari 2023 gold voor kantoren en bedrijven het energielabel C. En daar zal het in 2024 niet bij blijven. Verduurzamen wordt steeds belangrijker. Niet alleen voor grote kantoren en bedrijfsgebouwen maar zeker ook voor het MKB. Bent u al volledig overgestapt op LED verlichting?

Energielabel C

Het energielabel C is een classificatiesysteem dat wordt gebruikt om consumenten te helpen geïnformeerde beslissingen te nemen over de energie-efficiëntie van producten. De producten worden beoordeeld op een schaal van A+++ (de meest energie-efficiënte) tot G (de minst energie-efficiënte). LED-verlichtingsproducten die voldoen aan de eisen voor het energielabel C worden beschouwd als energie-efficiënt en kunnen bedrijven helpen geld te besparen op energiekosten.

100% overstappen naar LED

LED-verlichting verbruikt minder energie dan traditionele gloei- of TL-verlichting en gaat ook veel langer mee. LED-lampen kunnen tot 50.000 uur meegaan, terwijl gloeilampen ongeveer 1.000 uur meegaan en TL-lampen ongeveer 10.000 uur. Dit betekent dat bedrijven geld kunnen besparen op zowel energiekosten als onderhoudskosten door over te stappen op professionele LED-verlichting.

Naast de energie-efficiëntie heeft LED-verlichting nog een aantal andere voordelen. Ze produceert zeer weinig warmte, wat het risico op brand in gebouwen kan helpen verminderen. Het produceert ook een licht van hoge kwaliteit dat prettig is voor de ogen en het algehele uiterlijk van een ruimte kan verbeteren. Optimale besparing en maximale kwaliteit bereikt u niet door het kopen van losse LED lampen of uw oude TL buizen te vervangen door LED tubes maar door het te laten maken van een lichtplan door een LED specialist.

Energielabel C 2024

CRI, kleurtemperatuur en stralingshoek

Er zijn een paar belangrijke factoren die moeten worden overwogen bij het selecteren van LED-verlichtingsproducten voor een bedrijf. Een belangrijke factor is de kleurweergave-index (CRI), die het vermogen van een lichtbron meet om kleuren nauwkeurig weer te geven. Een hogere CRI-waarde betekent dat kleuren er natuurlijker en levendiger uitzien onder het licht.

Een andere belangrijke factor is de kleurtemperatuur, die verwijst naar de tint van het licht dat door de LED-lamp wordt geproduceerd. Warm witte LED lampen hebben een kleurtemperatuur van ongeveer 2700K, wat vergelijkbaar is met de kleurtemperatuur van traditionele gloeilampen. Koel witte LED lampen hebben een kleurtemperatuur van ongeveer 5000K, wat vergelijkbaar is met de kleurtemperatuur van daglicht.

Bedrijven kunnen ook kiezen tussen verschillende stralingshoeken voor hun LED-verlichting. Een bredere stralingshoek zorgt voor een zachter, meer diffuus licht, terwijl een smallere stralingshoek voor een meer gericht licht zorgt. Ook dergelijke zaken worden meegenomen in een lichtplan op maat.

Verschil in kwaliteit

Het is belangrijk op te merken dat niet alle LED-verlichtingsproducten gelijk zijn. Sommige producten kunnen goedkoper zijn, maar ze kunnen niet zo energie-efficiënt zijn of een lange levensduur hebben. Het is belangrijk dat bedrijven hun onderzoek doen en LED-verlichtingsproducten kiezen die van hoge kwaliteit zijn en voldoen aan de eisen voor het energielabel C en eventuele andere eisen die in de nabije toekomst gesteld zullen worden.

 

In het algemeen is LED-verlichting een uitstekende keuze voor bedrijven en kantoren die geld willen besparen op energiekosten en hun ecologische voetafdruk willen verkleinen. Door te kiezen voor LED-verlichtingsproducten die voldoen aan de eisen voor minimaal het energielabel C, kunnen bedrijven er zeker van zijn dat ze energie-efficiënte producten krijgen die langdurige verlichting van hoge kwaliteit bieden. Het is dus belangrijk dat bedrijven overstappen op professionele LED-verlichting om energie te besparen en hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Benieuwd of uw werkplaats, kantoor, fabriekshal of winkel voldoet aan alle eisen? Wilt u betere lichtkwaliteit of uw energiekosten verminderen? Vraag een gratis lichtplan aan.

LED kantoorverlichting

LED Design Holland Norick

Vrijblijvend advies nodig?

Wij helpen u graag, neem vrijblijvend contact op via onderstaande mogelijkheden!

076 - 888 3300 info@leddesignholland.nl Offerte aanvragen