CRI waarde bij LED lampen

CRI is een afkorting en staat voor Color Rendering Index (kleur weergave index). De kleurweergave wordt uitgedrukt in RA, op een schaal van 0 tot 100. Hierbij wordt de lichtbron vergeleken met daglicht. Een CRI van 0 geeft aan dat er nauwelijks sprake is van kleur. Verlichting met een CRI van 100 komt overeen met daglicht. De meeste LED lampen hebben een CRI waarde tussen 80 en 100.

Wat is de beste CRI waarde?

In principe geldt; hoe hoger het getal hoe beter de lamp kleuren weergeeft. CRI 100 is dus het allerbeste. Toch is een LED lamp met de allerhoogste CRI niet noodzakelijk. Doorgaans maken we de volgende verdeling:

  • CRI van 60-79; redelijke kleurweergave,
  • CRI van 80-89; hoge kleurweergave,
  • CRI van 90 en hoger; excellente kleurweergave, natuurgetrouw.

Lichtkleur of kleurtemperatuur

Kleurweergave (CRI) van LED panels

Verlichting met een CRI tussen 80 en 89 kennen een hoge kleurweergave. Deze weergave is eigenlijk ruim voldoende voor de meeste toepassingen. Een hogere CRI is nodig voor bedrijven waarbij nauwkeurigheid van belang is, zoals spuitcabines in de automotive branche. Ook winkels en etalages hebben verlichting nodig met een excellente CRI. Het is natuurlijk niet wenselijk dat klanten naar buiten te lopen om te kijken welke kleur het product is.

 

Warme LED verlichting

De CRI waarde wordt berekend door bij acht referentiekleuren (R1-R8) de kleurweergave te meten. Hier wordt een gemiddelde van berekend. Dit gemiddelde is de CRI waarde. De CRI waarde staat echter los van de kleurtemperatuur. Kleurtemperatuur of lichtkleur zegt iets over sfeer.

Lichtkleur drukken we uit in Kelvin. Op kantoor is een andere lichtkleur wenselijk dan bijvoorbeeld in een showroom. De juiste lichtkleur heeft ook invloed op de productiviteit. Daarom is het van belang om een lichtplan op maat te laten maken. Hierbij worden alle aspecten meegenomen en kunt u weloverwogen de overstap maken van conventionele verlichting naar LED.