Bij het vergelijken van diverse LED armaturen komt u ongetwijfeld het woord lumen tegen. Lumen zegt iets over de hoeveelheid licht dat uit het LED armatuur komt. De afkorting van lumen is LM. In dit artikel vertellen we u er meer over en waar u op moet letten.

Watt, lumen en lux

Waar bij conventionele verlichting vaak nog enkel werd gesproken over wattage wordt er tegenwoordig bij LED verlichting gesproken over hoeveelheid lumen. Lumen maakt het eveneens mogelijk om de verschillende lampen (spaarlampen, LED lampen, hallogeenlampen) met elkaar te vergelijken.
Vergelijkt u verschillende LED armaturen met elkaar, kijk dan goed naar de hoeveelheid lumen. De wattage zegt namelijk alleen iets over het energieverbruik en niks over de lichtopbrengst. Lumen geeft aan hoeveel licht de lamp uitstraalt. De hoeveelheid licht dat op een oppervlakte valt wordt weer uitgedrukt in Lux. Bekijk ook eens ons artikel; ‘Hoeveel Watt is Lumen?”

Energie investeringsaftrek

De lumen per Watt verhouding is de energie-efficiënte van de led lichtbron. Per 1 januari 2020 moet een led armatuur een energie efficiëntie hebben van minimaal 125 Lm/W om aan de EIA (energie investeringsaftrek) te voldoen.
Bent u benieuwd welke LED armaturen het meest geschikt zijn voor uw bedrijfspand of winkel? Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze lichtadviseurs voor een kennismakingsgesprek.