Zit u erover na te denken om met uw bedrijf over te stappen op LED verlichting? Heel goed! Of u nu een kantoor heeft, een winkel of een groot magazijn, overstappen op LED verlichting is in bijna alle gevallen een goed idee. U weet waarschijnlijk wel wat de voordelen van LED verlichting zijn, waardoor u interesse heeft gekregen in het overstappen op LED verlichting. Maar waar moet u eigenlijk op letten? In de artikel leest u er alles over.

Overstappen op LED verlichting: steeds meer bedrijven doen het

We schreven al eerder over de exponentiële groei in het gebruik van LED lampen. Steeds meer bedrijven zien er het nut van in. En vaak niet alleen om de energie- en daarmee ook kostenbesparing, maar ook om de uitstekende kwaliteit van LED verlichting en de mogelijkheid om er iedere gewenste sfeer mee te creëeren.

Natuurlijk zijn er ook andere redenen waarom steeds meer bedrijven overstappen op LED verlichting. Zo is de overheid druk bezig in de strijd tegen klimaatverandering en worden er verschillende maatregelen opgezet. Zo ontvangt men subsidie bij het overstappen op energiezuinige voorzieningen zoals LED verlichting. Ook mogen er vanaf 2023 alleen kantoren in gebruik zijn met energielabel C of hoger. De overheid gaat daarin zelfs een stapje verder en wil LED verlichting verplicht maken voor ieder bedrijf in 2020. Zo zijn er steeds meer redenen voor het overstappen op LED verlichting.

Overstappen om energie te besparen

Uiteindelijk is het dus waarschijnlijk voor ieder bedrijf verplicht om over te gaan op LED verlichting. Maar waarom zou u dan nu al overstappen? Een van de grootste redenen daarvoor is de energiebesparing die u daarmee realiseert. Doordat LED verlichting vrijwel geen warmte-uitstoot geeft, gaat hier ook geen energie aan verloren. Hierdoor kunt u dus heel wat energie besparen, en dat merkt u in uw portemonnee. Hoe eerder u overstapt op LED verlichting, des te eerder u dat natuurlijk al merkt. 

Andere redenen om over te stappen op LED verlichting

Met LED verlichting kunt u heel veel meer dan met conventionele verlichting! U kunt elke gewenste sfeer creëren, waardoor LED verlichting perfect is in bijvoorbeeld de horeca. Sfeervol licht in het restaurant, praktisch licht in de keuken. In de winkel kunnen speciale producten ermee uitgelicht worden en op kantoor kan er met LED verlichting gezorgd worden voor hogere productiviteit. Voor een optimaal resultaat, kunt u een lichtplan laten maken.

Een lichtplan laten maken

Wanneer u gaat overstappen op LED verlichting, is het geen kwestie van gewoon uw oude verlichting eruit en de nieuwe verlichting erin. Het is slim om een volledig lichtplan te laten maken, zodat u straks optimaal profijt hebt van uw verlichting. Bij een lichtplan wordt rekening gehouden met verschillende soorten verlichting:

  • basisverlichting. Dat is de algemene verlichting in de ruimte die ervoor moet zorgen dat wanneer het buiten donker is, alles verlicht is.
  • sfeerverlichting. Met verlichting kan een bepaalde sfeer gecreëerd worden, wat ontstaat door contrasten. Te veel contrast zorgt voor te veel spanning, maar alleen basislicht zorgt weer voor een sfeerloze ruimte.    
  • functionele verlichting. Dit is verlichting met een bepaalde functie. Bijvoorbeeld om zaken te kunnen vinden of goed te kunnen lezen.
  • gerichte verlichting. Hiermee wordt bijvoorbeeld een bepaald meubelstuk verlicht.
  • decoratieve verlichting. Dit is verlichting zonder het doel om echt iets te verlichten, maar puur met een decoratieve functie.

Een professioneel lichtplan opstellen

Als wij een lichtplan opstellen, maken we daarvoor gebruik van software: Relux en Dialux. Dit zijn wereldwijd toonaangevende softwareapplicaties voor professionele lichtplanning. Hiermee kunnen wij een gehele ruimte en de daarbij behorende of gewenste verlichting simuleren en op basis daarvan een lichtplan opstellen. Zo kunnen we direct zien wat het best werkt voor uw ruimte. In elke ruimte is een andere hoeveelheid lux aanbevolen, zoals te zien is in onderstaand schema.

 

Horeca Retail Kantoor Sport Ziekenhuis School Parkeren
Receptie: 200 lux Supermarkt:

700 lux

Werkvloer:

450-500 lux

Fitness:

300-500 lux

Entree:

200 lux

Klaslokaal:

300-500 lux

80-100 lux
Eetzaal:

150-200 lux

Boetiek:

450-500 lux

Vergader-

ruimte:

300-500 lux

Zwembad:

300-500 lux

Afdeling:

500 lux

Schoolbord:

300-750 lux

Keuken:

700 lux

Kassa:

500 lux

 

 

Advies voor een goed lichtplan

Een goed lichtplan laat u natuurlijk maken door een echte specialist. Maar u kunt er zelf natuurlijk ook al over nadenken. U kunt LED Design Holland ook raadplegen voor advies over het opstellen van een lichtplan. WIj komen graag bij u langs om de bedrijfsspecifieke situatie te bekijken en een lichtplan voor u op te stellen. Het helpt natuurlijk altijd als u zelf al nagedacht heeft over de verdeling en functie van het licht. Denk bijvoorbeeld na over het type verlichting en het kleurgebruik. Als we bij u langskomen om de huidige verlichting te bekijken en de wensen te bespreken, kunnen wij ook een berekening van de besparing maken die u met LED verlichting kunt realiseren. We berekenen dan ook uw terugverdientijd, zodat u na onze afspraak direct weet waar u aan toe bent. Meer weten of wilt u graag een lichtplan laten opstellen? Neem dan gerust contact met ons op voor meer informatie of om een afspraak te maken. Wij helpen u graag verder!

Het belang van de lichtkleur van LED verlichting

Wanneer er een lichtplan opgesteld wordt, moet dan ook rekening gehouden worden met de lichtkleur. Dit wordt uitgedrukt in Kelvin en hoe hoger het aantal Kelvin, des te kouder de kleur van het licht.

De juiste lichtkleur in verschillende ruimtes

In iedere ruimte is natuurlijk een andere lichtkleur nodig. Zo is het op kantoor bijvoorbeeld prettig wanneer er fris licht is en hier wordt dan ook een kleurtemperatuur van 4000K aangeraden. LED verlichting heeft op kantoor sowieso veel voordelen. Doordat het licht amper trillingen geeft, hebben collega’s een stuk minder snel hoofdpijn, zijn ze minder snel moe en zijn ze dus productiever. Wanneer de kleurtemperatuur op kantoor onder de 3000K gaat, gaat het lichaam automatisch in een soort ruststand, wat u op het werk natuurlijk niet kan gebruiken. De andere kant op geldt het ook. Gaat de kleurtemperatuur boven de 6500K dan krijgen collega’s het gevoel dat ze buiten zijn wat ervoor kan zorgen dat ze juist weer sneller afgeleid zijn. In een magazijn, fabriek of werkplaats mag de lichtkleur al wat hoger liggen, bijvoorbeeld rond de 5000K, waarbij een showroom juist weer wat warmer licht nodig heeft.

De lichtkleur van LED verlichting verandert niet door het te dimmen

LED verlichting dimmen? Kan dat dan? Ja, het is zeker mogelijk om LED verlichting te dimmen. Wanneer een LED lamp gedimd wordt, verandert de lichtkleur echter niet. De lichtkleur blijft gelijk, enkel de lichtsterkte verandert. Doordat LED verlichting tegenwoordig ook dimbaar is, kunt u nog meer energie besparen. Daarnaast kunt u op deze manier helemaal de ideale sfeer creëren.

Overstappen op LED verlichting? Neem contact op met LED Design Holland!

Bent u overtuigd van de eindeloze mogelijkheden die LED verlichting uw bedrijf kan bieden en de besparing die het u kan opleveren? Dan is het tijd om te bekijken wat het voor uw bedrijf kan betekenen! Wij komen graag bij u langs om een lichtplan op maat te maken en voor u te berekenen hoeveel u kunt besparen wanneer u zal overstappen op LED verlichting. Neem voor meer informatie vrijblijvend contact met ons op!