Wat is biodynamische verlichting?

Licht heeft grote invloed op onze biologische klok. Meer daglicht maakt ons energieker, productiever en opgewekter. Niet iedereen is in de gelegenheid om gedurende de werkdag te genieten van daglicht. Onvoldoende daglicht kan het welzijn maar ook de productiviteit beïnvloeden. Biodynamische LED verlichting speelt hierop in. Biodynamische verlichting houdt namelijk rekening met het bioritme van de mens en past zich hierop aan.

Bioritme, een vaste cyclus

In het menselijk lichaam vindt dagelijks een vaste cyclus plaats. Deze cyclus noemen we het bioritme. Zo bepaalt de interne klok wanneer het tijd is om te slapen maar ook om wakker te worden. Ook de stemming, bloeddruk en hartfrequentie zijn processen die door de aanwezigheid van licht worden ondersteund. Hormonen, zoals cortisol en melatonine, zijn hierin zeer actief. Als het lichaam geen licht heeft als klok of timer, kan dit leiden tot klachten zoals vermoeidheid en depressie.

Een werkplek in een donkere loods of in een kantoor met weinig daglicht kan nadelige gevolgen hebben op de lange termijn. Motiverend licht of biodynamisch licht is een innovatief systeem die de dynamiek van natuurlijk daglicht nabootst. Ook in de wintermaanden kan deze verlichting positief werken.

Slimme armaturen

Biodynamische LED verlichting past zich op vaste momenten aan. Zo volgt de verlichting het natuurlijke daglicht en is de helderheid en de lichtkleur aan te passen. De lichtkleur kan bijvoorbeeld veranderd worden van 2800 kelvin (warm wit) naar 6000 kelvin (koel daglichtwit), eenvoudig met behulp van de afstandsbediening. Niet alleen de lichtkleur kan worden gewijzigd, ook de Biodynamische dagritme LED kan worden gedimd. Op deze manier kunt u de juiste kleurtemperatuur en helderheid bepalen wanneer u maar wilt. Voor optimaal resultaat wordt ook nog eens rekening gehouden met de plek van de lichtbron en de juiste invalshoek.

Voor wie is biodynamische licht geschikt?

Onderzoek heeft aangetoond dat deze natuurlijke simulatie van het daglichtverloop een serieuze bijdrage levert aan verbetering van het slaap- en waakritme en aan het welzijn van werknemers.
Werknemers die zich fijn voelen, functioneren beter op alle fronten. Deze bijzondere biodynamische LED verlichting is geschikt voor iedere werksituatie, ongeacht de branche.

Biodynamische licht wordt al enige tijd gebruikt in zorg- en kantoor omgevingen.
Nu vele industrieën ook de overstap naar LED maken, zien we een toename in biodynamische verlichting in fabrieken, magazijnen en werkplekken. Ook bij dag- en nacht shiften is deze vorm van verlichting ideaal en voldoet bij correcte installatie aan de Arbo wetgeving voor werkplekverlichting.

Lichtplan op maat voor biodynamische LED verlichting?

Wilt u weten of onze biodynamische verlichting geschikt is voor uw werkplek? Wenst u meer informatie over de ruime collectie armaturen? Spreekt een lichtplan op maat u aan? Neem dan contact op met een van onze specialisten. Wij vertellen u graag iets meer en geven u vrijblijvend goed advies.