Zijn LED lampen dimbaar?

We weten natuurlijk dat het een slimme keuze is om te investeren in LED verlichting, om vele redenen. Toch heerst er bij veel mensen nog de vraag of LED lampen eigenlijk dimbaar zijn? En zo ja, hoe dan? Het is natuurlijk wel zo prettig om de intensiteit van de verlichting aan te kunnen passen aan de situatie. LED verlichting is zeker dimbaar, en wij leggen u graag uit hoe het werkt.

LED verlichting dimmen: hoe werkt het?

Om te begrijpen hoe LED verlichting gedimd kan worden, is het allereerst belangrijk om te weten hoe een LED lamp nu precies werkt. De LED, Light Emitting Diode, geeft licht. LED lampen bestaan uit kleine lichtbronnen, die wel LED’s noemen. Door beweging van elektronen door een halfgeleidemateriaal worden deze kleine lichtbronnen verlicht. Hierbij wordt maar een kleine hoeveelheid warmte geproduceerd, in tegenstelling tot TL- en gloeilampen. Zo raakt er ook zeer weinig energie verloren aan warmte en kan de lamp een stuk langer meegaan. Hoe meer stroom naar de LED gestuurd wordt, des te feller het licht wordt. Dit werkt natuurlijk ook andersom, des te minder stroom er naar de LED gaat, des te minder fel de lamp gaat branden. Om een LED lamp te kunnen dimmen, is er dus extra controle op de stroomtoevoer nodig. In principe heeft iedere LED lamp deze elektronica.

Energie besparen met dimbare LED verlichting

Natuurlijk bent u al erg goed bezig als u kiest voor LED verlichting. U bespaart op energiekosten en u bent bewust bezig met het milieu. Zorgt u ervoor dat uw LED dimbaar is, dan kunt u natuurlijk nog meer besparen. Een gedimde lamp verbruikt natuurlijk ook een stuk minder energie, omdat de lamp veel minder fel hoeft te schijnen! Daarnaast kan het in veel situaties ook hard nodig zijn. Kiest u bijvoorbeeld voor LED verlichting in uw restaurant of winkel, dan kunnen gedimde LED lampen zorgen voor een gezelligere sfeer, die u natuurlijk graag in uw restaurant of winkel wilt hebben.

 

Wat levert LED verlichting op?

Overweegt u voor LED verlichting te kiezen? Dat is een zeer slimme keuze! Het is namelijk rendabel voor elk bedrijf, van grote fabriekshal tot winkelcentrum. Het kan zeer veel energiebesparing opleveren, en dat zal u dus ook merken in de maandelijkse energierekeningen. U doet iets goeds voor het milieu en u krijgt er erg veel voor terug! Daarnaast kunt u ook profiteren van subsidievoordeel. U kunt dan namelijk gebruik maken van de Energie Investeringsaftrek, een stimulans van het ministerie van Economische Zaken om duurzamer te ondernemen. Maar wat levert LED verlichting u nu precies op? In principe is dat natuurlijk voor ieder bedrijf anders, maar wij rekenen het graag voor u uit! Onze specialist komt dan bij u langs om uw huidige bedrijfssituatie te bekijken en te berekenen wat een overstap naar LED verlichting voor u kan betekenen. Neem daarom gerust contact met ons op voor meer informatie; wij vertellen u er graag meer over!