Welke LED lichtkleur moet ik kiezen?

Als u de keuze heeft gemaakt om uw huidige verlichting te laten vervangen door LED verlichting, dan heeft u natuurlijk al een stap in de goede richting gezet. De volgende stap is het kiezen van de lichtkleur van de LED verlichting. Conventionele lampen geven licht door de elektriciteit die door een draad stroomt. Hierin kan de kleur niet veranderen. Bij LED kan dit wel. We leggen u graag uit wat lichtkleuren zijn en welke lichtkleuren per situatie het meest ideaal zijn.

Wat zijn lichtkleuren?

Lichtkleuren worden uitgedrukt in Kelvin. Over het algemeen geldt: hoe hoger het aantal Kelvin, hoe kouder de kleur van het licht. Kaarslicht heeft bijvoorbeeld 1000K, terwijl echt fel zonlicht wel 9000K kan zijn. Er zijn ook verschillende termen voor. Zo wordt een kleurtemperatuur van 2700K extra warm white, 3000K warm white, 4000K natural white en 6500K cool white genoemd. Dit zijn vaak ook termen die u terugvindt als u LED verlichting aanschaft. Hieronder ziet u een overzicht van de verdeling in Kelvin.

Welke kleur verlichting is nodig op kantoor?

Kiest u voor LED verlichting op kantoor? Dan is het natuurlijk belangrijk dat u de juiste kleurtemperatuur kiest. LED verlichting op kantoor is in eerste instantie al een goede keuze omdat er weinig tot geen trillingen in het licht zitten. Dit is goed voor de concentratie en zorgt ervoor dat collega’s een stuk minder snel last krijgen van hoofd- of oogpijn. Op kantoor is het prettig om fris licht te hebben en vaak wordt dan ook een kleurtemperatuur van 4000K aangeraden. Alles onder de 3000K is minder geschikt, omdat het lichaam hiervan automatisch in een soort ruststand gaat, waardoor men eerder moe wordt. Van alles boven de 6500K kan het lichaam juist het gevoel krijgen dat het buiten is en dat kan resulteren in collega’s die een stuk sneller afgeleid zijn. Daarom wordt er voor op kantoor vaak gekozen voor neutraal wit. In een magazijn, fabriek of werkplaats mag de lichtkleur al wat hoger zitten, bijvoorbeeld rond de 5000K. Een showroom mag daarentegen wel weer wat warmer licht hebben, waardoor er daar eerder wordt gekozen voor een lichttemperatuur van 3000 tot 4000K. In een sporthal wordt doorgaans ook gekozen voor een lichttemperatuur van 4000K.

 

LED verlichting tips

Als u kiest voor LED verlichting, zijn er heel wat dingen waar u op moet letten. Gelukkig helpen we u graag bij het maken van deze keuzes. We geven u graag nog een aantal tips op het gebied van LED verlichting en kleurtemperaturen.

  • Let op! In tegenstelling tot andere soorten verlichting, verandert de lichtkleur niet als u LED lampen dimt. Bij LED verlichting blijft de lichtkleur bij het dimmen gelijk en verandert alleen de lichtsterkte.
  • Kies altijd voor één lichtkleur per ruimte. Op kantoren kan het soms echter voorkomen dat er een combinatie gemaakt moet worden tussen sfeerlicht en werklicht, maar dan is het belangrijk om de lampen goed op elkaar af te stemmen.
  • In dit geval kunt u er ook voor kiezen om met verschillende lichtpunten te werken die los van elkaar geschakeld en gedimd kunnen worden.
  • Kiest u voor extra warm wit licht op een plek waar ook veel natuurlijk daglicht binnenkomt, dan kan dat een vertekend beeld geven van het warme licht van de LED lamp.

OOK INTERESSANT
LED lichtkleur