U zult er niet vaak over nadenken maar noodverlichting is een essentieel onderdeel van uw verlichtingsplan. Bij de aanschaf van de juiste noodverlichting hoeft u er gelukkig ook niet te vaak bij stil te staan. LED noodverlichting die voldoet aan de Europese NEN-EN-IEC normen is van de juiste kwaliteit. Deze genormeerde noodvoorziening verlichting is onderhoudsarm en kent een zeer lange levensduur.

Veiligheid en kwaliteit voorop

Als het gaat om noodverlichting gaan veiligheid en kwaliteit hand in hand. U moet immers 100% kunnen vertrouwen op de verlichting als de stroom uitvalt. Er zijn grofweg twee typen:

  • Decentrale noodverlichting, voorzien van een eigen ingebouwde accu.
  • Centrale noodverlichting, gevoed vanuit een centrale accu voor noodstroom.

En wordt de verlichting buiten gebruikt of in een ruimte met veel stof? Kies dan voor een IP-65 armatuur, stof en spatwaterdicht.

LED noodverlichting soorten

Als het gaat om noodvoorziening verlichting, gelden strenge regels. Bijvoorbeeld over de soort verlichting; voor de gang heeft u andere noodverlichting nodig dan de uitgang. Maar ook over de hoeveelheid armaturen. Er zijn verschillende LED noodverlichting soorten. Wij zullen er hieronder enkele toelichten.

school noodverlichting

Vluchtroute aanduiding
De vluchtroute aanduiding geeft weer wat de meest geschikte route is voor evacuatie. De groene bordjes voorzien van een pictogram zijn zeer herkenbaar. De pijl (links, rechts, naar boven of naar beneden) laat zien waar de dichtstbijzijnde (nood)uitgang is. De LED vluchtroute aanduiding dient zichtbaar geplaatst te worden en brandt continu. Een extreem lange levensduur is van belang.

Vluchtroute verlichting
LED vluchtweg verlichting zorgt ervoor dat de route naar de uitgang zichtbaar is. Deze armaturen zijn verkrijgbaar met of zonder pictogram en gaan pas aan als de netspanning uitvalt. Ze worden veelal bevestigd aan de wand of het plafond.

Anti-paniek verlichting
Is de ruimte groter dan 60m2? Dan is LED anti-paniek noodverlichting verplicht, voorzien van een minimum verlichtingsniveau van 1LUX. Deze dient ervoor te zorgen dat mensen snel de vluchtweg kunnen bereiken.

Verplicht onderhoud en inspectie van LED noodverlichting

LED noodverlichting kent een zeer lange levensduur. Toch ontkomt u niet aan onderhoud en inspectie. Sterker nog, het is verplicht. Ieder jaar dient u de noodvoorziening verlichting te laten controleren. Soms vloeien daar onderhoudswerkzaamheden uit, maar niet altijd. Tijdens de inspectie worden onder andere de armaturen en LED’s gecontroleerd en accu’s nagelopen.

nood led

LED Design Holland Norick

Vrijblijvend advies nodig?

Wij helpen u graag, neem vrijblijvend contact op via onderstaande mogelijkheden!

076 - 888 3300 info@leddesignholland.nl Offerte aanvragen