De overheid stimuleert bedrijven graag om duurzamer en milieuvriendelijker te ondernemen. Daarom is de energie-investeringsaftrek in het leven geroepen. Dit is een fiscale aftrekregeling wat betekent dat van de gedane investeringen een extra bedrag van de winst afgetrokken mag worden. Bij sportverenigingen en stichtingen ligt dit wat anders. Wij vertellen u in dit artikel graag meer over de subsidieregeling voor LED verlichting en andere duurzame investeringen bij sportverenigingen.

Subsidie op de investering om energieverbruik te verminderen

Sportverenigingen die maatregelen nemen om hun energieverbruik te verminderen, kunnen vanuit de overheid rekenen op een subsidie van ongeveer 30% van de investering. Wanneer uw vereniging ook nog eerst een energieadvies laat maken, wordt de subsidie met 500 euro verhoogd. Echter is deze subsidie wel pas beschikbaar voor investeringen vanaf 3000 euro. Het is voor sportverenigingen ook mogelijk om bij de Stichting Waarborgfonds Sport (SWS) een borgstelling te krijgen voor een lening waarmee de investering gedaan kan worden.

LED verlichting voor uw sportvereniging

Sportverenigingen zijn natuurlijk onder te verdelen in binnen- en buitensport. Gaat het om een buitensport en moet er een heel voetbal- of hockeyveld of tennisbaan verlicht worden? Dan is LED verlichting een slimme keuze. De verlichting vervangen in deze hoge masten is natuurlijk een hele klus, en omdat LED verlichting een stuk langer meegaat dan conventionele verlichting, hoeft dat een stuk minder vaak te gebeuren. Maar ook voor de binnensport is LED verlichting een goede keuze; met deze verlichting ervaren de sporters een stuk minder hinder.

Subsidie op LED verlichting en meer

Deze subsidie geldt natuurlijk voor sportverenigingen die investeren in manieren om hun energieverbruik te verminderen. Een van de mogelijkheden om het energieverbruik te verminderen, is door de huidige verlichting te vervangen door LED verlichting. Dit brengt, naast de besparing op de maandelijkse energiekosten, nog veel meer voordelen met zich mee. Zo is het licht van uitstekende kwaliteit, veiliger doordat de kans op doorbranden nihil is en is LED verlichting een stuk onderhoudsvriendelijker; deze armaturen gaan een stuk langer mee dan conventionele verlichting. Als sportvereniging is LED verlichting als investering om energieverbruik te verminderen dus een goede keuze. Natuurlijk zijn er nog heel veel meer verschillende mogelijkheden om het energieverbruik van uw sportvereniging te verminderen. Zo kunt u kiezen voor betere isolatie, zonnepanelen en zonneboilers.

Wat voor uw sportvereniging het beste is, is natuurlijk per sportvereniging verschillend. Gezien voor veel sportverenigingen de energierekening zo’n 10 tot 20 procent van de begroting is, is hier op verschillende manieren winst op te behalen. Daarom verhoogt de overheid de subsidie met 500 euro als er een energieadvies gedaan wordt, zodat goed bekeken wordt op welke manier uw sportvereniging het beste energie kan besparen.

Voorwaarden voor de subsidieregeling voor sportverenigingen

In principe komen alleen sportverenigingen- en stichtingen die aangesloten zijn bij het NOC*NSF in aanmerking voor de subsidieregeling Energiebesparing en Verduurzaming Sportaccomodaties. Elk jaar wordt hier budget voor beschikbaar gesteld, zo ook in 2018. Het aanvragen van deze subsidie kan hier.


OOK INTERESSANT
Subsidieregeling LED sportverenigingen