We schreven al eerder over de verschillen tussen LED verlichting en gewone verlichting zoals TL en halogeen. LED verlichting is een stuk energiezuiniger dan gewone verlichting. Maar daar hadden we toch eigenlijk al spaarlampen voor? Wat is nu eigenlijk “beter”: een LED lamp of een spaarlamp? In dit artikel zetten we de twee tegen tegenover elkaar en gaan we ze vergelijken. Want als u graag oude verlichting wilt vervangen, is het goed om te weten voor welke soort verlichting u dan het beste kunt kiezen.

Voor- en nadelen van de spaarlamp tegenover de LED lamp

Wanneer u beide lampen vergelijkt met een gloeilamp, komen ze allebei goed uit de was. Wanneer u twijfelt of u moet investeren in spaarlampen of in LED verlichting, is het slim om ze met elkaar te vergelijken. Een spaarlamp is in de aanschaf vaak goedkoper dan een LED lamp. Dit is dan ook vaak de reden wanneer men een spaarlamp boven een LED lamp verkiest. Echter hebben spaarlampen ook aanzienlijke nadelen tegenover LED verlichting. Spaarlampen hebben namelijk wat tijd nodig om “op te starten”; het duurt even voordat de lamp op volle kracht brandt. Daarnaast gaan spaarlampen minder lang mee en geven ze vaak erg wit licht.

Een LED lamp heeft geen opstarttijd nodig en geeft prettiger licht dan een spaarlamp. Zo zit er in LED verlichting een stuk minder trillingen, waardoor men minder snel last krijgt van hoofdpijn of vermoeidheid. Daarnaast zijn er veel verschillende kleuren op de markt en is LED verlichting tegenwoordig ook dimbaar, waardoor u geen last hebt van fel, sfeerloos wit licht. Daarnaast gaat LED verlichting een stuk langer mee en is het nóg energiezuiniger en dus milieuvriendelijker dan een spaarlamp.

Verschil tussen de spaarlamp en LED verlichting

Dat LED verlichting meer voordelen heeft tegenover de spaarlamp, is natuurlijk een gevolg. De oorzaak hiervan is wat in eerste instantie het verschil is tussen de twee, namelijk de manier waarop ze verlichten. Een spaarlamp is een CFL, een Compact Fluorescent Lamp. De stroom gaat hierbij door een met kwikdamp gevulde buis. Wanneer een elektron uit die stroom tegen een kwikatoom botst, komt energie vrij in de vorm van ultraviolette straling, die onzichtbaar is. Wanneer deze straling het laagje poeder in de glaswand van lamp raakt, wordt de UV-straling omgezet in licht.

Het licht uit een LED lamp ontstaat op een heel andere manier. LED staat voor Light Emitting Diode, wat kleine lichtbronnen zijn. Door beweging van elektronen door een halfgeleidermateriaal worden deze LED’s verlicht. Hierbij komt vrijwel geen warmte vrij, wat bij spaarlampen wel het geval is. Hierbij gaat, minder dan bij gloeilampen – maar nog steeds een aanzienlijk percentage van de energie, naar warmte-uitstoot. Bij LED verlichting is dit niet het geval, waardoor het energiezuiniger en milieuvriendelijker is. LED verlichting vs spaarlamp? Dan wint de LED lamp!


OOK INTERESSANT
Spaarlamp vs LED lamp