DALI lichtmanagement

Het vervangen van conventionele verlichting door LED verlichting brengt een flinke besparing met zich mee. Om deze besparing nog groter maken kan je kiezen voor een lichtmanagementsysteem. Een lichtmanagementsysteem is, kort omschreven,  een stukje software dat de lampen aanstuurt en verlichting ‘smart’ maakt. Een bekend en geavanceerd systeem is DALI.

 

Wat is DALI verlichting?

DALI, afkorting voor ‘Digital Adressable Lighting Interface’ is een softwaresysteem dat alle compatible verlichting & toebehoren aanstuurt en met elkaar laat communiceren. Je kan de verlichting, zelfs iedere lamp, handmatig bedienen via DALI, of zelfs complete scenario’s programmeren. Wat dacht je van:

  • Daglichtregeling,
  • Aan-/afwezigheidsdetectie,
  • Automatische tijdsturingen
  • Berlichting tot op werkplekniveau aanpasbaar en instelbaar

Naast het aansturen en programmeren van verlichting is het met DALI ook mogelijk het energieverbruik te monitoren. Commando’s kunnen worden gericht aan individuele lampen, aan een groep apparaten of alle armaturen. Dit maakt de communicatie erg efficiënt en kan je maximaal rendement behalen.

Merkonafhankelijk

Het fijne van het DALI lichtsturingssysteem is het feit het niet merk of zelfs techniekafhankelijk is. Alle producten (lampen, armaturen, sensoren, dimmers, etc) met een DALI logo kunnen aan elkaar gekoppeld worden. Dit is tot stand gekomen doordat de grootste lichtfabrikanten in overleg zijn gegaan met elkaar over het aansturen en besturen van een verlichtingsinstallatie.

Inmiddels is het DALI protocol een wereldwijde standaard. LED Fabrikanten kunnen precies zien waar een product aan dient te voldoen om aangestuurd te kunnen worden door DALI. Ieder component dat door de fabrikant als ‘DALI proof’ ontworpen wordt, wordt door een onafhankelijke partij (DiiA) gecertificeerd.

 

lichtsturing

Voordelen van DALI verlichting

Wij zijn groot fan van het DALI lichtsturingssysteem. Daarom zetten wij de voordelen nog even op een rij:

  • Maximaal besparen door automatische tijdsturing van verlichting
  • Daglichtregeling en aan/afwezigheidsdetectie
  • Monitoren van energieverbruik
  • Veiligheid, comfort en gebruikersgemak
  • Verlichting per ruimte of werkplek aanpasbaar en instelbaar

DALI systeem verlichting instaleren en programmeren

De eerste versie, DALI 1, heeft zich ruimschoots bewezen. Na een herstructurering is DALI 2 op de markt gebracht. Deze moderne versie heeft diverse nieuwe functionaliteiten gekregen. Het fijne is dat  Dali 2 drivers compatible zijn met Dali 1 componenten. In een DALI-armatuur is de led driver voorzien van DALI communicatie device. Een armatuur krijgt een 230V aansluiting en een aansluiting op een DALI-lijn. Ook overige toebehoren, zoals sensoren en schakelaars, kunnen worden aangesloten.

Het correct installeren en programmeren van DALI lichtsturing is niet altijd even gemakkelijk. Eigenlijk is het werk voor specialisten. Wij zijn zelf erg te spreken over DALI LiveLink. De LiveLink app begeleid je namelijk voor een stap-voor-stap door de  installatie. Ook de bediening met tablet of smartphone is intuïtief en eenvoudig. Wat bovendien erg fijn is, is de overzichtspagina. Deze geeft alle via DALI verbonden armaturen en componenten weer die gevonden worden door het LiveLink systeem.

Heb je interesse in het toepassen van een DALI lichtmanagementsysteem? Wij denken graag met je mee.

DALI lichtmanagement

LED Design Holland Norick

Vrijblijvend advies nodig?

Wij helpen u graag, neem vrijblijvend contact op via onderstaande mogelijkheden!

076 - 888 3300 info@leddesignholland.nl Offerte aanvragen