Lichtlijnen worden vooral toegepast in grote ruimten, veelal als industriele verlichting. Denk hierbij aan een bedrijfshal, fabriek of een magazijn. In het verleden waren dit vooral TL lichtlijnen. Met de komst van LED lichtlijnen zijn de opties toegenomen. Zo kunnen de lichtlijnen 'slim' gemaakt worden en voor optimaal gemak en maximale besparing zorgen. Verder brengt de overstap van TL naar LED lichtlijnen voor bedrijven veel meer voordelen!

 

Zeer lange levensduur

Een LED lichtlijn is opgebouwd uit verschillende modules en dus een modulair systeem die uit een lange rail bestaat met daarin lichtlijn armaturen. De voordelen zijn ongekend, denk hierbij aan:

 • Energie-efficiëntie: LED lichtlijnen zijn aanzienlijk energiezuiniger dan TL-lampen. Ze produceren meer licht per watt, wat resulteert in lagere energiekosten en verminderd energieverbruik.
 • Langere levensduur: LED lichtlijnen hebben een veel langere levensduur dan TL-lampen. Terwijl TL-lampen doorgaans ongeveer 10.000 tot 20.000 uur meegaan, kunnen LED’s tot wel 50.000 uur of meer meegaan, wat resulteert in lagere vervangingskosten en verminderde onderhoudskosten.
 • Directe volledige helderheid: LED lichtlijnen hebben geen opwarmtijd nodig zoals TL-lampen. Ze leveren onmiddellijk volledige helderheid bij het inschakelen, wat handig is voor situaties waar direct licht vereist is.
 • Flexibiliteit in ontwerp: LED lichtlijnen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, maten en kleurtemperaturen, waardoor ze flexibel in verschillende toepassingen kunnen worden gebruikt. Ze kunnen ook worden gedimd, wat de verlichting aanpast aan de behoeften van de ruimte.
 • Kleurweergave: LED’s bieden over het algemeen een betere kleurweergave dan TL-lampen, wat betekent dat ze de kleuren van objecten natuurgetrouwer kunnen weergeven.
 • Milieuvriendelijk: LED lichtlijnen bevatten geen schadelijke stoffen zoals kwik, dat in TL-lampen aanwezig kan zijn. Ze zijn dus milieuvriendelijker en gemakkelijker te recyclen.
 • Betrouwbaarheid: Onze LED’s zijn robuust en bestand tegen trillingen en schokken, waardoor ze geschikt zijn voor veeleisende omgevingen.
 • Gerichte verlichting: LED lichtlijnen kunnen het licht efficiënt richten, wat leidt tot minder lichtverlies en betere verlichtingsniveaus op specifieke gebieden.
 • Geen UV-straling: LED’s stralen geen ultraviolette (UV) of infrarode (IR) straling uit, wat gunstig is voor toepassingen waar UV- of IR-gevoelige materialen aanwezig zijn.
 • Smart Lighting Integration: LED lichtlijnen kunnen worden geïntegreerd in slimme verlichtingssystemen zoals DALI, waardoor ze op afstand kunnen worden bediend, gedimd en geprogrammeerd voor energiebesparing.

lichtlijnen

Nieuwe lichtlijn of vervanging conventionele lichtlijn

Het vervangen van conventionele TL (fluorescerende) lichtlijnen door LED lichtlijnen is zeker mogelijk, maar er zijn enkele dingen waar je op moet letten.
Het 1-op- vervangen is niet altijd een goed idee. LED lichtlijnen zijn veelal niet compatibel met de bestaande armaturen en elektrische systemen. Soms is er een aanpassing nodig om LED’s te kunnen gebruiken. Hierbij is het van belang de juiste aanpassing te doen. U wilt immers niet dat het CE keurmerk komt te vervallen. Het beste is om de huidige TL armaturen te verwijderen en onze LED Line Refix armaturen toe te passen. Deze armaturen passen perfect in uw huidige lichtlijnen. Dit gaat eenvoudig en bent u ook nog eens duurzaam bezig!

Waar op te letten bij vervangen TL door LED lichtlijnen

 • Lichtopbrengst: Vergelijk de lichtopbrengst (uitgedrukt in lumen) van de LED lichtlijnen met die van de TL-lichtlijnen. U wilt ervoor zorgen dat de LED’s voldoende helderheid bieden voor de beoogde toepassing.
 • Kleurtemperatuur: Kies een kleurtemperatuur (gemeten in Kelvin) die overeenkomt met de gewenste verlichtingssfeer. Bijvoorbeeld, warm wit (ongeveer 2700-3000K) voor gezellige ruimtes en koel wit (ongeveer 4000-5000K) voor kantoren.
 • Levensduur en garantie: Controleer de levensduur van de LED lichtlijnen en zorg voor een betrouwbare garantie.
 • Energie-efficiëntie: LED’s zijn over het algemeen energiezuiniger dan TL-lampen, dus zorg ervoor dat u de energiebesparingen in overweging neemt bij je keuze.
 • Installatie: Overweeg of u de installatie zelf wilt uitvoeren of dat u een professionele LED specialist nodig hebt, vooral als er aanpassingen aan het elektrische systeem nodig zijn.

En heeft u geen zin in gedoe maar wilt u wel weten waar u aan toe bent? Neem dan eens contact op. Wij maken een gratis maatwerk lichtplan. Hierbij ziet u precies welke armaturen nodig zijn, op welke plek ze komen. Hoeveel de investering zal bedragen- en de terugverdientijd!

 

SMART Lichtlijn

In combinatie met een DALI systeem maakt u uw lichtlijnverlichting smart. DALI staat voor “Digital Addressable Lighting Interface” en is een gestandaardiseerd communicatieprotocol dat wordt gebruikt voor het aansturen van verlichtingssystemen. DALI is ontwikkeld om meer geavanceerde en flexibele controle over verlichting te bieden, en het wordt vaak gebruikt in diverse branches en toepassingen waar nauwkeurige lichtregeling en energie-efficiëntie belangrijk zijn.

Hier zijn enkele belangrijke aspecten van DALI bij LED lichtlijnen:

 • Individuele adresbaarheid: Met DALI kunnen individuele LED-armaturen of groepen armaturen afzonderlijk worden gecontroleerd. Dit betekent dat u specifieke lichtlijnen of armaturen kunt aanpassen aan de gewenste helderheid, kleurtemperatuur en zelfs tijdschema’s.
 • Dimbaarheid: DALI ondersteunt naadloze dimbaarheid, wat betekent dat u de lichtintensiteit van LED lichtlijnen kunt aanpassen om de gewenste verlichtingssfeer te creëren en energie te besparen wanneer volledige helderheid niet nodig is.
 • Scènes en scenario’s: DALI maakt het mogelijk om vooraf ingestelde lichtscènes en scenario’s te programmeren. Hiermee kunt u met één druk op de knop de verlichting aanpassen aan verschillende situaties, zoals vergaderingen, presentaties of sfeerverlichting in een restaurant.
 • Energiebeheer: DALI-systemen kunnen worden geïntegreerd met energiebeheer- en gebouwautomatiseringssystemen om het energieverbruik te optimaliseren. Dit kan leiden tot aanzienlijke energiebesparingen en kostenverlagingen.
 • Foutdetectie en rapportage: DALI-systemen zijn in staat om fouten en storingen in de verlichting te detecteren en rapporteren, wat het onderhoud en de service vereenvoudigt.
 • Flexibiliteit en schaalbaarheid: DALI is schaalbaar en kan worden uitgebreid met meer armaturen of sensoren als de behoeften van een gebouw veranderen.
 • Interoperabiliteit: DALI is een gestandaardiseerd protocol, wat betekent dat armaturen en controllers van verschillende fabrikanten kunnen samenwerken, waardoor meer keuzevrijheid en flexibiliteit ontstaat bij het ontwerpen van verlichtingssystemen.

Kortom, DALI bij LED lichtlijnen biedt een geavanceerde en intelligente manier om verlichting in diverse toepassingen te beheren en te controleren. Het maakt efficiënt energiebeheer mogelijk en biedt gebruikers de mogelijkheid om de verlichting aan te passen aan hun specifieke behoeften en voorkeuren.

 

TL vervangen door LED

LED Design Holland Norick

Vrijblijvend advies nodig?

Wij helpen u graag, neem vrijblijvend contact op via onderstaande mogelijkheden!

076 - 888 3300 info@leddesignholland.nl Offerte aanvragen