In de strijd tegen klimaatverandering helpt de overheid graag een handje. Bijvoorbeeld door het verstrekken van subsidies voor bedrijven die investeren in LED verlichting, maar ook door grenzen te stellen op het gebied van duurzaamheid en energiebesparing. Zo is bekendgemaakt dat kantoren vanaf 1 januari 2023 alleen mogen worden gebruikt wanneer deze energielabel C of hoger hebben (wat gelijk staat aan een energie-index van 1,3 of beter). Deze verplichting is het gevolg van de wijziging van het Bouwbesluit 2012.

Regelgeving geldt alleen voor grote kantoren

Wanneer u een klein kantoor heeft en u zich afvraagt hoe u dit voor elkaar moet krijgen, kunnen we u geruststellen. Deze regelgeving geldt namelijk alleen voor grote kantoren met ten minste 100 vierkante meter oppervlakte. De regels gelden niet alleen voor afzonderlijke kantoren maar ook voor kantoren in combinatiegebouwen. Het maakt daarbij niet uit hoe het eigendom verdeeld is. Daarnaast geldt deze zogeheten labelplicht niet alleen voor de kantoorruimte, maar ook voor andere ruimtes zoals vergaderzalen en kantines. De labelplicht geldt dan weer niet wanneer deze ruimtes met nevenfuncties meer dan de helft van het totale kantooroppervlak beslaan.

Hoe kunt u voldoen aan deze regelgeving?

Er zijn natuurlijk veel verschillende manieren om energie te besparen. Het is ook relatief eenvoudig om deze maatregelen door te voeren om minimaal aan het C-label te voordien. Het is echter wel belangrijk dat u niet kiest voor energiemaatregelen waardoor u maar net aan het C-label voldoet; kies eerder voor zogeheten ‘no-regret’ aanpassingen waarbij u kiest voor optimale duurzaamheid en energiebesparing. Zo bent u voorbereid op de toekomst, wanneer er verdergaande maatregelen doorgevoerd worden en u dan dus niet nogmaals aanpassingen hoeft door te voeren. Een goede manier om duurzamer met energie om te gaan, is om uw huidige TL of halogeen verlichting te laten vervangen door LED verlichting. Waar bij een TL lamp 90% van de energie naar warmte-uitstoot gaat, is dat percentage bij LED verlichting nihil. Zo gaat er geen energie verloren en bespaart u dus flink wat. LED kantoorverlichting kan er dus voor zorgen dat uw kantoor voldoet aan de nieuwe regelgeving, maar zorgt natuurlijk ook voor een flink lagere energierekening. Lees hier op welke manier u nog meer energie kunt besparen.

Handhaving

In de regel mogen kantoorgebouwen die op 1 januari 2023 geen label C hebben, niet worden gebruikt. Het is aan de gemeente om deze verplichting te handhaven. Hoe dat precies gedaan wordt en wat voor straffen er opgelegd worden wanneer u niet aan de regelgeving voldoet, is ook aan de gemeente. De ene keer zal gekozen worden voor een waarschuwing waarna u alsnog de tijd krijgt om aan de verplichting te voldoen, maar de maatregelen kunnen ook strenger zijn en oplopen tot een dwangsom of het sluiten van het gebouw. Om dit te voorkomen is het dus belangrijk dat u energiezuinige maatregelen doorvoert om hieraan te voldoen. Daarnaast is dat niet de enige reden om voor energiezuinige maatregelen te kiezen; het zal u ook veel maandelijkse kosten besparen.


OOK INTERESSANT
LED verlichting kantoor