Alles over het laten opstellen van een lichtplan

Als u uw huidige verlichting wil laten vervangen door LED verlichting, dan laat u door een specialist als LED Design Holland een lichtplan opstellen. Maar wat is een lichtplan precies? Waarom hebt u een lichtplan nodig en waar moet u op letten bij een lichtplan? Wij leggen het u uit in deze blog.

Wat is een lichtplan?

Om maar bij het begin te beginnen: wat is een lichtplan? Een lichtplan is in principe een ontwerp van de belichting in een ruimte. Wat moet op welke manier verlicht worden en welke sfeer moet de ruimte hebben? Wat is de verdeling van praktisch licht en sfeervol licht? Dat komt allemaal in een lichtplan te staan. Als u er bijvoorbeeld voor kiest om uw huidige verlichting te laten vervangen door LED verlichting, dan is dat een goed moment om eens goed naar de verlichting te kijken. Door een op maat gemaakt lichtplan te laten maken zorgt u ervoor dat u straks optimaal profijt hebt van uw verlichting.

Een lichtplan opstellen: hoe moet dat?

U kunt natuurlijk ook zelf een lichtplan opstellen. Maar hoe moet dat eigenlijk, een lichtplan opstellen? Bij het opstellen van een lichtplan bekijkt u allereerst welke aspecten in de ruimte goed verlicht moeten worden. Wat voor verlichting is er nodig? Gaat het om sfeerverlichting of om werklicht? Er zijn namelijk verschillende soorten verlichting waar rekening mee gehouden moet worden:

  • basisverlichting. Dat is de algemene verlichting in de ruimte die ervoor moet zorgen dat wanneer het buiten donker is, alles verlicht is.
  • sfeerverlichting. Met verlichting kan een bepaalde sfeer gecreëerd worden, wat ontstaat door contrasten. Te veel contrast zorgt voor te veel spanning, maar alleen basislicht zorgt weer voor een sfeerloze ruimte.
  • functionele verlichting. Dit is verlichting met een bepaalde functie. Bijvoorbeeld om zaken te kunnen vinden of goed te kunnen lezen.
  • gerichte verlichting. Hiermee wordt bijvoorbeeld een bepaald meubelstuk verlicht.
  • decoratieve verlichting. Dit is verlichting zonder het doel om echt iets te verlichten, maar puur met een decoratieve functie.

Een professioneel lichtplan opstellen

Als wij een lichtplan opstellen, maken we daarvoor gebruik van software: Relux en Dialux. Dit zijn wereldwijd toonaangevende softwareapplicaties voor professionele lichtplanning. Hiermee kunnen wij een gehele ruimte en de daarbij behorende of gewenste verlichting simuleren en op basis daarvan een lichtplan opstellen. Zo kunnen we direct zien wat het best werkt voor uw ruimte. In elke ruimte is een andere hoeveelheid lux aanbevolen, zoals te zien is in onderstaand schema voor o.a. een ziekenhuis of kantoor.

Horeca Retail Kantoor Sport Ziekenhuis School Parkeren
Receptie: 200 lux Supermarkt:700 lux Werkvloer:450-500 lux Fitness:300-500 lux Entree:200 lux Klaslokaal:300-500 lux 80-100 lux
Eetzaal:150-200 lux Boetiek:450-500 lux Vergader-ruimte:

300-500 lux

Zwembad:300-500 lux Afdeling:500 lux Schoolbord:300-750 lux
Keuken:700 lux Kassa:500 lux

Advies voor een goed lichtplan

Een goed lichtplan laat u natuurlijk maken door een echte specialist. Maar u kunt er zelf natuurlijk ook al over nadenken. U kunt LED Design Holland ook raadplegen voor advies over het opstellen van een lichtplan. Wij komen graag bij u langs om de bedrijfsspecifieke situatie te bekijken en een lichtplan voor u op te stellen. Het helpt natuurlijk altijd als u zelf al nagedacht heeft over de verdeling en functie van het licht. Denk bijvoorbeeld na over het type verlichting en het kleurgebruik. Als we bij u langskomen om de huidige verlichting te bekijken en de wensen te bespreken, kunnen wij ook een berekening van de besparing maken die u met LED verlichting kunt realiseren. We berekenen dan ook uw terugverdientijd, zodat u na onze afspraak direct weet waar u aan toe bent. Meer weten of wilt u graag een lichtplan laten opstellen? Neem dan gerust contact met ons op voor meer informatie of om een afspraak te maken. Wij helpen u graag verder!


OOK INTERESSANT
Lichtplan opstellen